DIY Kookoskynttilät

sunnuntai 18. joulukuuta 2016

   Päätin osallistua Facebookin käsityöblogit-ryhmän joulukalenteriin ja minulle napsahti 19.päivä...eilen availtiin Ristiin-rastiin-blogin 18. luukku ja huomenna päästään kurkistamaan Oranssia-blogin 20. luukkuun.
   Mietin kuumeisesti aihetta ja jostain muistin, että minullahan on mehiläisvahaa kaapissa ja aikomuksenani on jo kauan ollut valmistaa niistä kynttilöitä ja mikäs sen jouluisempaa kuin kynttilät. Kokelin kesällä tehdä puhtaasti mehiläisvaha kyntilöitä, mutta mielestäni niistä tuli liian kovia, niinpä surffailin netissä ja löysin useita reseptejä joissa oli käytetty kookosrasvaa mehiläisvahan kaverina.

Monilla sivuilla mainittiin että mehiläisvahalla on huoneilmaa puhdistava vaikutus, tieteellistä näyttöä en löytänyt, mutta pidän näitä luonnonmukaisia raakaineita silti parempana vaihtoehtona parafiinille, jota saadaan maaöljyn tislauksen ylijäämänä....aika karseata, että parafiiniä käytetään niin paljon kosmetiikassakin. Hyi hyi.

Elikkäs, resepti kuuluu näin:

Kynttilä lasipurkissa ( kuva yllä)

1dl Kookosrasvaa ( Esim. Cocos )
1dl Mehiläisvahaa (Kannattaa kysyä pakalliselta mehiläistarhaajalta)

Välineet:
Pieni kattila
Pari lasipurkkia ( Aineiden sulatukseen ja valmiille kynttilälle)
Sekoitustikku (esim. grillitikku)
KynttilälankaaMittaa aineet lasipurkkiin ja laita lasipurkki vesihauteeseen kattilaan ( minä taisin mikrottaa välillä, kun meinasi mennä hermo odotellessa, mutta jos päädytte myös mikrottamaan, kannattaa käyttää patalappuja, sillä purkki saattaa olla tosi kuuma). Mehiläisvahalla saattaa mennä hetki sulamiseen, mutta kyllä se sinne sulaa. Sekoituskepillä voi vähän sekoittaa ja nopeuttaa sulamista. Ota kattila pois liedeltä. Valmistele kynttiläpurkki ja aseta lanka paikoilleen ja solmi langan pää kynän/syömäpuiokon ympärille ( kuva alla). Kaada massa purkkiin. Anna jähmettyä huoneenlämmössä. Käyttövalmis n. 1 h kuluttua:) Massaan voi lisätä eteeristä öljyä mieltymyksen mukaan ( tähän määrään 30-50 tippaa) sen ollessa vielä juoksevaa. Mielestäni kynttilä ei välttämättä kaipaa mitään tuoksua, sillä siinä on itsessää jo aivan ihana hunajainen tuoksu.

Kokeilin myöskin dippausta...kaadoin massaa ohuempaan ja korkeampaan purkkiin. Dippasin langan kerran ja suoristin langan jonka jälkeen dippailu oli helpompaa. n. 20-30 kertaa tuli dippailtua ja välillä massa kävi mikrossa:) Mukavaa puuhaa! 
   Kuivauskaapin ritilä on hyvä roikottamispaikka:) Alla olevat kynttilät näyttävät kyllä erehdyttävästi porkkanoilta!!!

Kiitos kun vierailit, pistäydy uudelleen ja oikein mukavaa Joulun odotusta sinulle!!4 kommenttia :

 1. Onkin aikaa siitä kun tein viimeksi kynttilöitä. Pitäisi taas joskus tehdä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Se on kyllä mukavaa! Ja olin niin yllättynyt, kun nämä kynttilät ei savuttanu yhtään!!

   Poista
 2. Minäkin olen lukenut jostain, että mehiläisvaha ja kookoskynttilät eivät savuta niin paljon ja niiden poltto ei aiheuta huoneilmaan epäpuhtauksia. Meillä on rullailtu mehiläisvahalevystä kynttilöitä. Lämmitin levyä 10 sekuntia uunissa, niin se ehtikin jo sulaa, olisi pitänyt hoksata kaataa "tali" lasipurkkiin. Mutta nyt tämän postauksesi ansioista tiedän mitä seuraavalla kerralla teen :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hei, hieno juttu että postauksesta oli apua:) Onnistuneita kynttilävaluja ja mukavaa uuttavuotta sinulle!

   Poista